De psychologie van de angst en de angstcultuur…

1

[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”4.5.2″ _module_preset=”default”][et_pb_row _builder_version=”4.5.2″ _module_preset=”default”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.5.2″ _module_preset=”default”][et_pb_text _builder_version=”4.5.2″ _module_preset=”default”]

Het corona circus is nog niet voorbij. Let wel: het is geen kindvriendelijke voorstelling. Beetje angstaanjagend. Luc de Wandel vat het samen met een druppeltje cynisme, omdat het bijna niet anders kan….

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.5.2″ _module_preset=”default”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.5.2″ _module_preset=”default”][et_pb_text _builder_version=”4.5.2″ _module_preset=”default”]

Maandenlang kon de paniekzaaierij van het Vlaamse virologentriumviraat ongehinderd huishouden en onze samenleving tot de rand van de financiële, maatschappelijke en medische afgrond duwen, aangewakkerd door clickgeile media.

Maar nu rommelt het in Coronaland. Er klinken dagelijks meer en meer dissonante geluiden, niet alleen van burgers die de draconische, al lang overbodige maatregelen beu zijn, maar ook van artsen, professoren en (Waalse) journalisten.

Eindelijk! zult u samen met mij uitroepen. Ja, eindelijk. Maar dat heeft wel heel lang geduurd, niet?

Hoe kan zo’n bizarre toestand, die zo aantoonbaar catastrofaal is op diverse vlakken, zo lang aanhouden? Het loont de moeite om de strategie daarachter te bestuderen.

Die strategie is simpel, en dus in weinig woorden samen te vatten: creëer angst.

Angstcreatie is een zelfversterkend systeem: wie angstig is, is per definitie niet meer in staat om logisch te redeneren. Instinct neemt het over van verstand en de reacties worden herleid tot het primaire ‘vluchten of vechten’. Omdat de meesten niet dapper geboren zijn, wordt dat meestal vluchten.

Vluchten in het raadplegen van alle nieuwsbulletins, het uitpluizen van de krant, het zoeken van informatie op het internet, en het vinden van gelijkgestemde, dus angstige soortgenoten. Waardoor de angst dan weer wordt vermenigvuldigd. 

[/et_pb_text][et_pb_testimonial author=”Luc De Wandel” portrait_url=”https://bewusteburgers.be/wp-content/uploads/2020/08/lucdewandel.png” _builder_version=”4.5.2″ _module_preset=”default” hover_enabled=”0″]

Op de duur ontstaat zo een ware angstgolf, een psychose. Bange mensen maken andere mensen bang. Zeker als de media dag na dag uitpakken met onjuiste, want niet of verkeerd geduide getallen en grafieken.

[/et_pb_testimonial][et_pb_text _builder_version=”4.5.2″ _module_preset=”default”]

Met doemtijdingen van ‘dramatische tweede golven’, ‘overvolle intensive care units’,‘besmettingen via aërosols’, ‘via huisdieren’,… niets is te gek om angst te zaaien, alles is toegestaan, eens die paniekmolen op gang is getrokken. Omdat het gemakkelijk is en goed verkoopt.

Het resultaat: een doodsbange bevolking, die klaar is om letterlijk àlles te slikken qua beperkingen en maatregelen, als die maar iéts, ook de kleinste fractie, van hun angst zouden kunnen wegnemen.

Dus worden uitgangsverboden, avondklokken, lockdowns, mondmaskers, sociale isolatie, ellendige knuffel- en kusrestricties, verboden op gezellig samenzijn… als zoete koek geslikt. Dat is gevaarlijk, want zo’n maatregelen vreten de fundamenten van de democratie aan. De totalitaire politiestaat is vlakbij. Oom agent kan oma Agnes beboeten omdat die even uitrust op een bankje. Rudy moet 250,- euro ophoesten omdat hij in het landelijke Boechout tussen de velden rondfietst zonder muilkorf.

Maar het kan nog erger. De angst kan worden gebruikt als beleidsinstrument. Als fundament om beslissingen op te baseren. De vicieuze cirkel is dan rond: de angstige bevolking zet het beleid aan om die angst te bestendigen en het beleid doet daar gewillig aan mee.

Zijn we dan al zo ver afgegleden? Ellendig genoeg wel: Ben Weyts, minister van Onderwijs, schrijft namelijk in een antwoord aan de ouder van een leerling, die zijn bezorgdheid uit over de mondmaskerplicht voor + 12-jarigen in het secundair onderwijs:

“Laat ons nu toch rekening houden met diverse meningen, bezorgdheden en angsten, zodat we het evenwichtig – maar evenzeer broos – akkoord dat we sloten, kunnen behouden”.

“… rekening houden met angsten…”. Dat schrijft de minister. De angst tot beleidsinstrument gepromoveerd. Een gegeven, waar rekening moet mee worden gehouden bij het uitstippelen van de toekomst.

Waarom verplichten we die ongezonde, hinderlijke mondmaskers in het secundair onderwijs voor +12-jarigen? Omdat hun ouders angstig zijn, mijnheer! Niet omdat daar een gegronde, medische reden voor is. Nee, om de angst verder te kunnen cultiveren. Want angst, daar moet je rekening mee houden, volgens onze minister van Onderwijs.

Psychologen zijn het daar absoluut niet mee eens. Angst is een slechte raadgever, een vervormer van de visie op een probleem. Dat een minister van Onderwijs dat niet weet, is hallucinant.

Ik ga er dus van uit dat minister Weyts het weet. En het spel meespeelt. Dit is echter een  perfide spel: levenslustige, optimistische jongelui 6 uren op een dag muilkorven. De kans is dan groot dat ze, net als hun oudertjes, angstig en pessimistisch opgroeien, voortdurend op hun hoede voor een onzichtbaar, dodelijk gevaar, dat hen overal beloert.
Tot op de schoolbanken toe.

Een nieuwe generatie angstige, onzekere mensjes.

Is dat wat we willen, mijnheer Weyts?

 

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

About Author

Deel deze informatie

1 thought on “De psychologie van de angst en de angstcultuur…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *