Versoepeling is de boosdoener

Een analist schreef ons aan met zijn kijk over hoe we er voorstaan. Hij geeft ook een terugblik op de voorbije maanden.

Deel deze informatie

[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”4.5.2″ _module_preset=”default”][et_pb_row _builder_version=”4.5.2″ _module_preset=”default”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.5.2″ _module_preset=”default”][et_pb_text _builder_version=”4.5.2″ _module_preset=”default”]

 “Eerst en vooral: ik ben géén complotdenker. Het woord ‘complottheorie’ wordt mijn inziens enkel gebruikt door mensen die de waarheid willen verbergen of een discussie willen stoppen, of door mensen die graag het nieuws herhalen en niet precies weten waar de klepel hangt. Aan de positivo’s onder jullie die blij zijn met een versoepeling van de maatregelen of met de reformatie van de virologen groep; ik moet jullie teleurstellen vrees ik. Voordat ik mijn prognose schets voor eind deze maand, is het niet slecht om terug te kijken naar wat er de voorbije maanden gebeurde:

 • Paniek!
  Moeten we nog zeggen dat we in maart met een ‘killer- virus’ te maken kregen?  Even later bleek echter dat er onvoldoende mondmaskers voorhanden waren en werd nog voorzichtig naar voor geschoven dat het ‘maar een griepje’ was. Dagelijks en ieder uur van de dag, kregen we de ‘cijfers’ te horen. Ook de krantenkoppen en de radio gaven brandstof aan het drama; soms kregen we 3 keer op 10 minuten tijd die cijfers te horen. De mantra ‘de cijfers gaan omhoog’ wordt vermeld bij de start van het nieuws, dan gevolgd door het uitgebreidere nieuwsbericht zelf om dan op het einde nogmaals die mantra door de strot geduwd te krijgen. Inmiddels krijgen we al te horen dat een ‘normale’ Kerst en Nieuwjaar met de hele familie waarschijnlijk niet zal kunnen en onze minister van volksongezondheid, Maggie De Block waarschuwt : “Dan moet het hele land weer op slot”. Nu misschien al even laten vallen, zodat we het al wat gewoon worden? Alsook af en toe het woord lockdown laten vallen wil je? Liefst in de context “als we de cijfers niet onder controle krijgen” m.a.w. geef ons het schuldgevoel dat we niet genoeg ons best doen. Lees: we luisteren niet genoeg naar wat (voor onzin) ons wordt opgedragen…
 • Verwarring!
  Weet u eigenlijk waarom 12- jarigen het virus kunnen overdragen en 6-jarigen niet? Ik heb ook geen idee en ben niet alleen. Andere voorbeelden de voorbije weken: op de zeedijk wél een mondmasker, op het strand eerst niet, dan weer wél, dan weer niet. Op een terrasje niet, in de winkelstraat wél. In de ene gemeente in het hele centrum een mondmasker plicht, op andere plaatsen niet. Sporten met kleine groepen mag wel, maar durf nadien niet aan dezelfde tafel te zitten!
  Recent hoorde ik nog dat een wielrenner die te voet
  in tenue wandelt, geen mondmasker moet dragen. U kan gerust zelf verder aanvullen. Er zijn ondertussen tientallen tegenstrijdigheden in de logica van de maatregelen.
  Dit alles heeft maar 1 doel:
  zoek geen logica, luister gewoon en voer uit. Voor veel ‘wakkere’ burgers voelt het ‘mondmaskers dragen’ even onlogisch als op handen en voeten lopen. Maar … Zeg wat je wil, de cijfers liegen niet… (Euh?)
 • Cijfers!
  Sinds enkele maanden tellen we onze killer- virus- slachtoffers al lang niet meer op basis van overlijdens, maar op basis van het aantal besmettingen. Zou het mooie weer er voor iets tussen zitten? Of het feit dat het griepseizoen voorbij is?  Liefst worden deze altijd in procent weergegeven op het scherm. Toegegeven; 50% meer besmettingen komt ‘ernstiger’ over dan wanneer er op de teller van vandaag 4 staat in plaats van 2. Misschien ben je vergeten dat we gedurende bepaalde tijd alle overlijdens uit rusthuizen hebben meegeteld. Soms ook eens wat dubbele registraties hier en daar. Foutje? Opnieuw testen misschien?
 • Testen, testen en nog eens testen!
  Hoeveel dokters moeten nog uitleggen dat de PCR-testen niet feilloos werken? En toch wordt er overal aangestuurd om meer te testen. Er worden drive- ins ingericht, om de ‘load’ op te vangen. Grieperig gevoel? Hoezo griep? Dat is verdacht, want gewone griep bestaat niet meer sinds 2020! Testen dus!
  Zomermaanden: vakantieperiode; opnieuw verwarring. Nu met de
  kleurcodes die we dagelijks zien wijzigen. Op moment van schrijven was er in Spanje voor en na 16:00 een andere kleurcode! 
  Je mag testen vóór je op reis gaat, als je terugkomt en na enkele dagen nog eens… Zo is er natuurlijk meer kans op een positief resultaat, vergelijk  testen met dobbelen: als je oneindig lang gooit, gooi je ooit wel een keer die 6.
  Analisten die opmerken dat er, als met factor 10 getest wordt, logisch gezien ook meer positieven uitkomen, die gaan we negeren.  De dag nadien zegt Steven (Van Gucht): “Meer testen, betekent niet altijd meer besmettingen”. Zonder meer uitleg, punt aan de lijn. Maar de regel blijft natuurlijk: testen!
  Op 7/9/2020 nog op het nieuws
  “We moeten meer gaan testen, mensen die op reis gingen zijn dit verplicht te doen, maar doen het niet.“ Niet vergeten dat de cijfers allesbepalend zijn voor de volgende lock-down. Belangrijk dus, had ik al gezegd dat we meer moeten gaan testen? 🙂
 • Mondmaskers!
  Deze categorie is eigenlijk te grappig om iets deftigs over te vertellen. Ik doe toch een poging. Misschien heb je de afbeeldingen al zien circuleren van mensen die gevaarlijke beroepen uitoefenen, van gasmasker tot geavanceerd zuurstof- afsluitend toestel. Dat deze mensen die apparatuur nodig hebben, om te vermijden dat ze ziek worden, is duidelijk.
  Maar dan komen we bij de bescherming van ons dodelijk killer-virus! Een lapje stof… Ontgoochelend niet? Wel beschikbaar in verschillende kleuren. Even terzijde, laten we de microscopische vergelijking doen van de mondmasker gaten met de grootte van het virus zelf, vliegt er zo door! Een virus is 1.000 keer kleiner dan een bacterie, ter info…
  “Is het zo moeilijk een mondmasker te dragen?”  klinkt het verwijt van die ‘brave burger’. Alsook slagzinnen als: “Ik bescherm jou, jij beschermt mij”, “Respect voor anderen” en “Egoïstisch” zijn zeer populair in het jargon.
  De reactie:
  “Het is voor de gezondheid van de gemeenschap” geeft mij zin om iemand die rookt of junkfood eet, direct aan te spreken. Als het moet gooi ik het uit zijn handen, voor zijn gezondheid, én de mijne natuurlijk (wat roken betreft).
  Virologen gaven nochtans maanden geleden aan dat het mondmasker eigenlijk niet werkt in het straatbeeld. Het was de beslissing van de veiligheidsraad. Juist, ik was al bijna vergeten dat we in ons land in een good- cop / bad- cop scenario zitten. Virologen zeggen dat ze niet achter de beslissing van de veiligheidsraad staan en vica versa…
  Ik vergeet bewust de categorie 1,5m afstand, wegens te absurd. 
 • Corona-Vaccin!
  Tel bovenstaande allemaal bij elkaar en stel je dan de vraag of het vaccin de oplossing is van dit alles? Terug naar normaal! Als dat de oplossing is, leg me dan even uit waarom we na 60 jaar griepvaccins nog niet van de griep af zijn? Of ja, dit jaar wel! Flauw (grapje)!
  Het muteert, is de reden, dus verwacht je maar aan de ene na de andere prik. Of dàt onze gezondheid ten goede zal komen, is een ernstige vraag. Deze vragen hebben dokters in Nederland ook. Herhaaldelijk schrijven en bellen met de overheid levert hen niet de samenstelling op van het vaccin. Er heerst een algemeen onveiligheidsgevoel bij dokters over dit vaccin, ze vinden het ethisch niet verantwoord een vaccin toe te dienen bij patiënten, waarvan ze zelf de samenstelling niet kennen. In Nederland is het afgekondigd als een staatsgeheim! En nog steeds heeft u goed oog in een vaccin? Al eens een bijsluiter gelezen? Juist, dat krijgt u niet.

[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”4.5.2″ _module_preset=”default”]

 • Nieuws gemist!
  Je zou verwachten dat het nieuws onafhankelijke, eerlijke en waarheidsgetrouwe informatie weergeeft. Soms tonen ze slechts een 5-seconden-newsflash, of worden foto’s van betogingen genomen vanuit de hoek die zo weinig mogelijk mensen afbeeldt... Voor de fans van VRT, VTM, HLN of andere reguliere media; het is mogelijk dat je onderstaand nieuws gemist hebt, of toch gezien hebt, maar met een ondertoon:
  1. In het laatste weekend van augustus waren er enkele honderdduizenden (miljoenen) betogers in Berlijn, op dat zelfde ogenblik telde London ook een 40.000 demonstranten. Eigenlijk waren er overal demonstraties, bijna onmogelijk dat je het gemist hebt. Maar wat werd alweer naar voor geschoven? ‘Protesteerders zijn schuldigen, kijk binnenkort maar naar de invloed op het aantal besmettingen!’.
   De realiteit toonde echter iets anders: de impact had waarde 0. 
  2. We zijn de tel kwijt van hoeveel dokters al opgestaan zijn om te bevestigen dat de maatregelen niet in verhouding zijn. Vele van deze interviews zijn gecensureerd op Youtube en Facebook. Waarom? Feiten checkers! De vraag is: wie checkt de feiten checkers
  3. Een geteste versie van het vaccin fabriceren duurt normaal gezien 5-7 jaar. Vandaag vertelde Pierre van Damme dat ze dit sneller klaar kunnen hebben, omdat iedereen zijn werk heeft laten liggen. Zo snel gaat dat. Moet dat vaccin eigenlijk wel veilig zijn? 
  4. Er is al meerdere malen aangegeven dat een behandeling met Hydroxychloroquine (in combinatie met zink),  in een vroeg stadium van de ziekte, succesvol is. Ene Dokter Vladimir had  99,9 % succesvolle behandelingen op 700 Corona besmettingen. (Check ook eens Dr. Didier Raoult uit Marseille) Er zijn nog talrijke andere dokters die hetzelfde beweren en kunnen bewijzen. HCQ heeft wel 1 groot probleem: de kostprijs. Het is zo goedkoop, dat het niet opbrengt! En het werkt dan nog ook! Lap, geen profijt voor hoge cijfers…
  5. Niet normaal hoeveel censuur er is en hoeveel propaganda er gebruikt wordt om alles in goede banen te leiden. Ik kan hier blijven doorgaan, maar ik raad je aan ander nieuws op te zoeken. Er zijn nog  andere zoekmachines dan Google…

Waarom nieuws filteren?
Beeld je eens in dat de
aan- hun- tv-scherm- gekluisterde mensen zien wat er echt in de wereld gebeurt? Dat er wereldwijd miljoenen mensen opstaan voor het verdedigen van hun rechten? Ik stel me trouwens de vraag waarom er een rubriek fact- checkers op de VRT moet bestaan, met als doel: “Geloof ze niet, blijf ons geloven!”. Klinkt dat niet een beetje wanhopig?

Next step

Volgens Duitse berichtgeving dient elk Europees land tussen 18 en 30 september in lockdown te gaan. Dat is toch wel tamelijk straf, niet? “Onmogelijk, zo makkelijk gaat dat niet!” hoor ik u denken. “Hoe zou dat kunnen?” Hoe kan een lockdown nu weer verantwoord worden? Juist! Door cijfers die de pan uitschieten!
En dan nog… de vorige lockdown werd ingezet toen de piek eigenlijk al voorbij was, dus ook daar letten we niet echt op. 

Hoe kunnen we dat vermijden? Nog meer afstand? Twee mondmaskers boven elkaar?  Halve bubbels? Kunnen we hier samen (nog meer) aan werken om de cijfers naar beneden te halen? Wij als brave burgers niet; de virologen, veiligheidsraad en media daarentegen kunnen wél iets met die cijfers (en met de angst): ze weten hoe ze omhoog te brengen. Hoe? Zo:

  • Testen opvoeren
   Ik val in herhaling, maar het is niet anders:  meer testen, meer besmettingen. Meer percentages, meer angst. 
  • Schoolkinderen testen:
   Vorige week zijn 1,2 miljoen kinderen gestart op school. Dat is wel een opportuniteit : 1 besmetting in een klas betekent de ganse klas én ook het gezin testen. We maken de rekening: aantal leerlingen in de klas X3 (geldig voor een standaard gezin met 2 kinderen). Neem er nu ook de opstartende buitenschoolse activiteiten bij (sportkampen, academies) en we kunnen klas- en schooloverschrijdend gaan!
  • Terug naar normaal:
   Ik verwacht de komende dagen/weken misschien wel een ‘Terug naar normaal’ patroon. Afschaffen van bepaalde maatregelen dus. Voor veel verzwakte, geïsoleerde mensen zal dit net zorgen voor verzwakking of verhoogde sterfte aan een non-covid ziekte, welke hoogstwaarschijnlijk als covid- geregistreerd  zal worden. Waarom? Omdat men al maanden aan de opbouw van angst en afbouw van immuniteit gewerkt heeft,  weet je nog? Sommige mensen gaan nog steeds 2 meter achteruit als je geen masker draagt. En de herfst staat voor de deur…
  • Blame the others: 
   Het is hoe dan ook de fout van de burger… en politie doet haar werk: “omdat het moet”, niet omwille van wetenschappelijke argumenten. Brave burgers in de waan dat we het ‘samen kunnen’ en dat we ‘goed bezig zijn’. Wie protesteert is schuldig aan dit alles én aan de besmettingen die er hypothetisch gesproken het gevolg van zouden kunnen zijn. (Er was geen sprake van gevolgen door bijvoorbeeld de Black Lives Matter protesten, bleek later …)
  • Even toegeven:
   Dit is de moeilijkste om te snappen, maar ook de gevaarlijkste. Veel mensen zijn deze zomer voor hun rechten opgekomen: “stop de mondmaskerplicht” en “weg met 1,5m”. Maar het moment om toegevingen te doen, was er niet deze zomer. Toegegeven; juli en augustus waren moeilijke maanden om cijfers van besmettingen/doden op geloofwaardige wijze de lucht te laten inschieten. Het goede weer was boosdoener. Maar het zal binnenkort wel eens goed uitkomen om toe te geven aan de demonstranten, liefst door iemand die de mensen hoop geeft door wel eens te luisteren. M.a.w. schaf het even af op vraag van demonstranten en protesten. En dan… komt oktober. Dat is de maand, net als elk jaar, waar de eerste snotneuzen en griepjes gespot worden. Dus … mensen worden ziek en dan krijgen “the others/non- believers” (of geef het beest een naam),  klappen met het voorspelbare: “Zie je wel, we hadden het gezegd!”. (blame the others, again)

[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”4.5.2″ _module_preset=”default”]

Conclusie:
Tussen 18 en 30 september elk Europees land in lockdown?  Dat is kort dag. Ik ben benieuwd hoe ze verder op ons gaan inspelen. Hoe zal het eind september met ons gaan? En met ons land…
Laat ons hopen dat dit verhaal dan science-fiction geworden is!

—–

Felix Bervoets
Analist

[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”4.5.2″ _module_preset=”default”][/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Deel deze informatie

3 thoughts on “Versoepeling is de boosdoener

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.