De macht van de rijken

0

De enkele superrijken zijn vandaag machtiger dan politici.

Deel deze informatie


De wraak van de rijken

KRO, Brandpunt (2014)

De 85 rijkste mensen ter wereld bezitten nu de halve aarde.
Frans journalist, mediamagnaat en filosoof, Jean-Louis Servan-Schreiber:

Sinds het begin van de eeuw is de rijkdom in de wereld met 70% gestegen.  Hij waarschuwt voor de gevolgen van de extreme scheefgroei.  De financiële macht in de wereld is momenteel belangrijker dan de politieke macht.

De wraak van de rijken noemt hij het.  De strijd is gestreden en de rijken hebben gewonnen.   Ze hebben geen vijand meer.

Overheden komen machteloos te staan.  Ook een rapport van het World Economic Forum heeft het nu over één van de grootste risico’s voor de komende 20 jaar.

Landen hebben steeds minder macht.  Regeringen hebben geen geld meer.  Dus ze staan met lege handen.  Zonder geld en met de beperkingen van landsgrenzen sta je tegenover mensen met veel geld en zonder landsgrenzen die zich niet druk hoeven te maken over hun herverkiezing… vrij machteloos.


De goede werken van Bill Gates

De Standaard (27 februari 2021)

Democratisch probleem

Maar de filantropische projecten van Gates zijn om een nog veel fundamentelere reden discutabel. Omdat hij zulke grote bedragen uittrekt, kan hij ook enorm op de agenda wegen. Ongeveer 10 procent van het budget van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) komt van zijn stichting. Daarmee staat die op nummer 2, voor Duitsland. Dat geld komt niet als een blanco cheque, Gates geeft zelf aan waarin het geïnvesteerd moet worden.

In 2014 stak toenmalig WHO-directeur Margaret Chan, in The New York Times, niet weg dat haar organisatie op die manier ‘door de belangen van donoren’ wordt gedreven. Daarin schuilt een democratisch probleem. Al die investeringen in goede doelen zijn fiscaal aftrekbaar. Ze leiden ertoe dat de belastingkas minder gestijfd wordt. Alleen heeft de belastingbetaler geen enke­le inspraak in de besteding van die middelen. Daarover beslissen alleen Bill Gates, zijn echtgenote en Warren Buffett, die andere miljardair die in 2006 in de Gates Foundation stapte. Het is een ongezonde vorm van machtsconcentratie.

Omdat de stichting van Gates enorme bedragen spendeert, kan ze enorm op de agenda wegen.  Het is een ongezonde vorm van machtsconcentratie

Er staat immers geen muur tussen de zakelijke en de caritatieve activiteiten van Gates. Via zijn stichting is hij erg actief in de vaccinindustrie. In die hoedanigheid toont hij zich een groot verdediger van een streng patentrecht. Dat lijkt te botsen met de doelstellingen van de Gates Foundation, namelijk zo veel mogelijk geneesmiddelen bij zo veel mogelijk mensen krijgen. Het spoort echter wel met de economische belangen van ­iemand die rijk is geworden met software. Er zijn nauwelijks bedrijven die zo hard afhangen van een strak intellectueel eigen­domsrecht als Microsoft.

Die vervlechting van zakelijke en filantropische besognes is geen uitzondering. De journalist Tim Schwab vlooide uit dat de stichting van Gates voor honderden miljoenen dollars geeft aan bedrijven waarvan ze zelf aandelen heeft.

Als Bill Gates van deze planeet een betere plek wil maken, kan hij zijn netwerk bij Microsoft beter gebruiken om de fiscale gebruiken daar wat bij te sturen. Miljarden heeft het bedrijf de laatste decennia ontweken aan belastingen. Als Microsoft daarmee ophoudt, kan de héle samenleving mee beslissen in welke goede werken dat geld geïnvesteerd moet worden. Zelfs Bill Gates mag dan met al zijn intelligentie, als een van de velen, een duit in het zakje doen.”

Het ganse artikel lees je hier.

About Author

Deel deze informatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *