Bevallen met mondmasker, wie bedenkt dat?

Moeders laten bevallen met mondmasker is pure vrouwenmishandeling

Deel deze informatie

‘Mondmasker + Bevallen = No match’, schrijft Baharak Bashar. Zij vraagt vrouwen op hun strepen te staan en niet toe te geven aan bevallingen met een mondmasker en noemt dit vrouwenmishandeling. We kunnen haar alleen maar groot gelijk geven!

Vrouwen worden in sommige ziekenhuizen verplicht om ook tijdens het bevallen/persen een mondmasker te dragen. In andere ziekenhuizen kan dat dan weer zonder een mondmasker. Dat dwingt de vrouwen die dit niet zien zitten, om thuis te bevallen, of om aan ziekenhuishoppen te doen op het moment dat ze zich op hun bevalling moeten voorbereiden. Andere vrouwen ondergaan gewoon deze abusieve maatregel met alle gevolgen van dien.

Een algemene mondmaskerverplichting zonder enige differentiatie zorgt voor dergelijke situaties. Met deze wettelijke leemte, zadelt de regering opnieuw de ziekenhuizen op met moeilijke keuzes: enerzijds moeten ze zorg op maat geven en anderzijds moeten ze zich aan de absolute coronamaatregelen van de coronaregering schikken. En wie is er de dupe? De niet-mondige en/of kwetsbare patiëntes, want willen of niet, een zwangere vrouw moet bevallen wanneer dat moet gebeuren. Vrouwen op zo’n kwetsbaar moment onder druk zetten om een mondmasker te dragen, is gewoon op haar zachtst uitgedrukt, vrouwenmishandeling.

Soms vraag ik me af wie dergelijke absurde vrouwonvriendelijke maatregelen bedenkt. Ik kan me niet voorstellen dat vrouwen die zelf van een kind bevallen zijn met dergelijke maatregelen afkomen. Het is al langer gekend dat hoewel de zorgsector hoofdzakelijk uit vrouwen bestaat, de mensen in de machtsposities vooral uit mannen bestaan en zij dus de mensen zijn die de beslissingen hierover nemen.

Voor dit soort praktijken gebruiken de onderzoekers die de mishandelingen van vrouwen tijdens de geboorte wereldwijd bestuderen een heel specifieke term: obstetrisch geweld, “onmenselijke zorg” en “disrespect en misbruik”. Dit is een brede term om beter het hele gebied van ervaringen van vrouwen en zorgverleners te beschrijven in de literatuur, lees ik op de website van de Stichting van Bevallingstrauma.

Heeft iemand zich al afgevraagd waarom topsporters zonder masker mogen sporten en vrouwen die geboorte geven aan een kind wel een mondmasker moeten dragen? Nochtans is een van de cursussen waar er vanaf het begin van de zwangerschap op gehamerd wordt, een ademhalingscursus. Goed en correct ademhalen is cruciaal bij het opvangen van de weeën en bij het bevallen. En toch durven sommige ziekenhuizen vrouwen een mondmaskerplicht op te leggen.

Het is in ieder geval van belang dat je als vrouw aan dit soort praktijken niet gehoorzaamt. De bevalling is een unieke ervaring en dat mag geenszins verpest worden door dit soort androcentrische (man als norm beschouwen voor het treffen van maatregelen zonder rekening te houden met de noden van vrouwen, kinderen en andere kwetsbare groepen) en abusieve maatregelen. 

Het ganse artikel ‘Mondmasker + bevallen = no match: bevallen in coronatijden’ dat in De Wereld Morgen verscheen lees je hier.

About Author

Deel deze informatie