Björn Anseeuw (kamerlid): coronapas begin sociale kredietscore

1

De verdeel en heers-strategie maakt het de overheid mogelijk om haar macht en controle steeds verder uit te breiden.

Deel deze informatie

Eindelijk lezen we eens een opiniestuk van een Vlaams kamerlid, Björn Anseeuw, die waarschuwt voor de link tussen de coronapas en het Chinese sociaal kredietsysteem. Hij heeft het in dit artikel ook over hoe handig het voor een overheid is wanneer een bevolkingsgroep als schuldige aangeduid wordt, om zo haar macht en controle verder te kunnen uitbreiden.

x

x

In 2014 lanceerde de Chinese overheid een systeem om meer controle te verwerven over haar burgers en bedrijven: de sociale kredietscore, een moderne Big Brother.

Het sociaalkredietsysteem is bijzonder efficiënt in het versterken van sociale controle. Men monitort het gedrag van individuele burgers en men beoordeelt het gedrag van diezelfde burgers. Aan de hand van die beoordeling krijgt elke burger een score. En die score wordt dan gebruikt om het gedrag bij te sturen met een straf- en beloningssysteem. Vertoon je gedrag dat de overheid als deugdelijk beoordeelt, krijg je punten extra. Vertoon je door de overheid ongewenst gedrag, worden punten afgetrokken. En door je lagere score verlies je vervolgens vrijheden.

Om je een idee te geven: voor je score wordt nu rekening gehouden met meer dan 1500 parameters. Als je je ouders niet regelmatig bezoekt kun je punten verliezen. Wat regelmatig is, wordt natuurlijk vastgelegd door de overheid. Heb je het aangedurfd te discussiëren met een ambtenaar? Puntenaftrek. In je jonge jaren eens durven spieken op een examen? Sociale kredietscore naar beneden.

Je kan ‘vrij’ kiezen welk gedrag je stelt maar als je het door de overheid wenselijke gedrag niet vertoont, kun je het recht verliezen om nog langer het vliegtuig te nemen om te reizen, of word je niet langer toegelaten tot restaurants. Vertoon je het gedrag wel dat door de overheid wordt gewenst, dán kan je genieten van privileges. Geen wonder dat ook Amnesty International dit al hekelde in haar rapporten over mensenrechten in China. Dit soort tirannieke ingrijpen in individuele vrijheden valt niet te rijmen met de Verlichting die het vrije Westen kenmerkt. Toch?

Is het dan niet vreemd dat we ons vandaag zelf onderwerpen aan net hetzelfde mechanisme?

De vaccinatie is dus niet verplicht. Je kan vrij kiezen of je je laat vaccineren of niet. Alleen is ook die keuze niet restloos gebleken. Als je ervoor kiest om geen vaccin te nemen, stel je kennelijk niet het door de overheid gewenste gedrag.

Dat die indruk van schuld wel wordt gewekt, en met succes wordt versterkt door zelfs de premier en ministers van Volksgezondheid, komt de overheid natuurlijk goed uit om de sociale druk op die groep mensen nog op te voeren en zo het inperken van vrijheden door middel van een sociaalkredietsysteem naar Chinees model verder te zetten.x

Durf te denken. Onderga niet langer de verdeel en heers-strategie waarbij gevaccineerden en niet-gevaccineerden, vaak vrienden of familie, tegen elkaar worden opgezet. Zolang we dat wel doen, geven we de overheid steeds meer macht waarmee die overheid ons doen en laten niet alleen op de voet volgt maar ook steeds meer bepaalt. Laat ons weigeren om nog langer mee te stappen in de buitensporige controledrift van de overheid. Dit is toch China niet?

x

Het ganse artikel lees je op de website van Björn Anseeuw.

x

Eerder verscheen een artikel bij Bewuste Burgers over de link tussen het coronapaspoort en het sociaal kredietsysteem.

x

About Author

Deel deze informatie

1 thought on “Björn Anseeuw (kamerlid): coronapas begin sociale kredietscore

  1. Super goed artikel. Geeft weer moed dat er nog mensen zijn die het durven zeggen zoals het is. ik zou voor Bjorn stemmen, maar hij is Oostende en ik Antwerpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *