Slimme elektriciteitsmeters in België

Kreeg jij onlangs ook een brief van Fluvius over de verplichte installatie van draadloze digitale meters? Dan hebben wij goed nieuws voor je…

Deel deze informatie

Sinds januari 2023 stelt Fluvius naar eigen zeggen een bekabelde slimme meter ter beschikking van haar netgebruikers. Het gaat hier echter niet om een écht bekabelde slimme meter in de zin van het arrest van het Grondwettelijk Hof uit 2021.

De zogezegd “bekabelde” slimme meter die Fluvius ter beschikking stelt, is nog altijd een draadloos communicerende slimme meter. Deze versie van de slimme meter maakt gebruik van een externe, draadloze zendantenne die aan je gevel of op de rooilijn bevestigd wordt. Deze wordt dan met een kabel verbonden met je slimme meter. Zo een digitale meter communiceert nog altijd draadloos en vervuilt nog steeds je leefomgeving in de zin van het arrest van het Grondwettelijk Hof.

Je kan de installatie van een digitale meter wettelijk niet weigeren. Je kan wel een bekabelde versie eisen. Volgens ons is de “bekabelde” meter die Fluvius sinds het begin van 2023 ter beschikking stelt, geen bekabelde meter in de zin van het arrest van het Grondwettelijk Hof. Deze meter communiceert immers nog altijd draadloos met het netwerk.

Via onderstaande document eis je je recht op voor een échte bekabelde slimme meter.

Je kan eventueel ook nog even bellen met het contactnummer om te duiden dat je graag je analoge meter behoudt tot er een écht bekabeld communicerende slimme meter ter beschikking is.
Deel deze informatie

9 thoughts on “Slimme elektriciteitsmeters in België

 1. Wij hebben ook een brief gestuurd naar Fluvius om geen digitale meter te installeren. Op de afsprakensite kwam dan ook ´no order found´ te staan, dus de installateur is niet geweest. Maar geen reactie gekregen van Fluvius.
  Nu willen we, met de enorme prijsstijgingen voor elektriciteit, zonnepanelen laten installeren en dat kan alleen maar… als er een digitale meter is geïnstalleerd. Gaan we op de offerte in, dan installeren ze dus ook de digimeter. Een medisch attest over stralingsgevoelgiheid is niet zo haalbaar, dus ik vrees dat zo´n digimeter op termijn toch moeilijk te omzeilen zal worden… of vergis ik mij?

  1. Goede morgen beste Maarten,
   de analoge meters zijn wat men noemt ‘End-Of-Life’. Deze kunnen niet meer hersteld worden bij defect. Inderdaad, ooit komt de tijd dat deze allemaal zullen worden vervangen door een digitale meter.
   Weet dat je steeds het recht hebt om een variant met netwerkkabel te eisen ipv de standaard draadloze module. Met de keuze voor de bekabelde variant beperk je de hoeveelheid Electro Magnetische straling in jouw woning.

 2. Ik ben blij dat ik op jullie site ben terecht gekomen. Ik had hier geen weet van ( ik volg het nieuws op radio en tv niet meer ). Ik heb wel een vraag : ik woon in een huurappartement. Wie heeft dan het beslissingsrecht : ik als huurder, of de verhuurder ( eigenaar van het appartement ), of de syndicus ( “eigenaar” van het gebouw ) ? Kan de verhuurder beslissen om een zo een meter te laten plaatsen zonder mij in te lichten, of als ik niet akkoord ben ?
  Ik denk dat ik niet de enige ben met deze vraag.

  1. Goede morgen beste Tine,
   normaal gezien is het de huurder dat het contract afsluit met de energiemaatschappij. We nemen aan dat dit bij jou ook het geval is? In dit geval heb je als huurder het recht de draadloze digitale meter te weigeren. Een syndicus kan dit zeker niet beslissen. Mocht hij dit doen dan kan je hem daarvoor aansprakelijk stellen en bijgevolg een juridische procedure starten.

   1. de digitale meter is bij mij geïnstalleerd ,niet dat ik dat zo wou maar na 50 jaar draaien komt er wel sleet op ; Normaal moeten de analoge meters na 35 jaar vervangen worden. Dus vind ik normaal maar de analoge meter wordt niet meer gemaakt , spijtig .

 3. Te laat gelezen… Bij mij is er intussen een digitale meter geïnstalleerd, omdat het ‘verplicht’ leek. Ik vraag me af of ik nog kan overstappen naar een bekabelde versie, mits bijbetaling. En hoe kan ik bewijzen dat ik gevoelig voor elektromagnetische straling ? Ik betwijfel of een reguliere arts dat kan attesteren.

 4. Waar kan ik terecht en wat moet ik doen.
  Heb nog geen brief gekregen
  Bedankt

  1. Goede morgen Magda,

   Hartelijk dank voor uw reactie en om onze website te hebben geraadpleegd. Dat vinden we top natuurlijk!

   U bedoelt dat u nog geen brief heeft ontvangen van Fluvius? Dat kan, ze werken blijkbaar per provincie. De provincie Limburg heeft reeds een brief ontvangen. Ik persoonlijk ook nog niet. Zolang u geen brief heeft ontvangen van hen hoeft u ook geen stappen te ondernemen. Van zodra u deze brief wel ontvangt dan kan u via onze website terecht om het antwoordformulier te downloaden, in te vullen en naar hen op te sturen.
   Of u kan nu reeds het formulier downloaden zodat u het reeds op uw PC heeft.

   Veel succes!

   Bewuste Burgers

 5. het werkt wel degelijk !

  alleen moest ik zelf zorgen dat ook de installateur geïnformeerd werd op het moment van installatie …

  je krijgt dan wel een datum in de verre toekomst om alsnog die domme meter te laten installeren, bij mij dus in feb. 2025

Comments are closed.