Minister Weyts wil kinderen niet onder druk zetten. Er bestaat ook nog zoiets als ouderlijk gezag.

Hoewel in de richtlijnen dus geen sprake is van prikbussen of vaccinatiecentra voor jongeren, wordt de druk wel groter.

Deel deze informatie

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) , de onderwijspartners en de experten zaten eind augustus samen over de opstart van het nieuwe schooljaar. ‘Minister Weyts wil kinderen niet onder druk zetten. Er bestaat daarnaast ook nog zoiets als ouderlijk gezag: indien ouders hun kinderen niet willen laten vaccineren, dan kunnen en zullen wij dat betreuren, maar we mogen die beslissing op school niet trachten te omzeilen.’

Hoewel in de richtlijnen dus geen sprake is van prikbussen of vaccinatiecentra voor jongeren, wordt de druk wel groter.

Enkele ouders getuigen:

Bij onze zoon op school omgekeerde…leerkracht zegt…geen vaccin, geen reis ( 3daagse duitsland)dan. Jammer je eigen keuze. Waarop lln naast hem op de klasbank, dan nog aangaf…en jij gaat dood.

Mijn zoon vertelde dat het vaccin vandaag tijdens de les zedenleer werd aangeraden. Er werd gezegd aan de kinderen dat ze hun vrijheid ‘kopen’ door het te nemen. De leraar gaf blijkbaar wel aan dat hij niet mocht vragen wie het al dan niet gekregen heeft.

In onze mailbox en ook gisteren tijdens de demo horen we van ouders dat kinderen worden buitgesloten van excursies als ze niet geprikt zijn. In het servicedocument, dat hier eerder in het kanaal gedeeld is, wordt al genoemd dat dit niet mag. Hieronder nog even de extra bevestiging zodat je weet dat je de school hier vrij makkelijk op kunt aanspreken. Doe er je voordeel mee!

Het Lyceum Oudehoven in Gorinchem wil daarom niet-gevaccineerde leerlingen thuis laten. Per brief liet de school de ouders donderdag weten dat op de buitenlandse reizen uitsluitend leerlingen welkom zijn die volledig zijn gevaccineerd of al een keer met corona besmet zijn geweest. Volgens de school is het ‘praktisch niet uitvoerbaar’ om bij bezienswaardigheden de hele groep te laten wachten omdat sommige leerlingen een coronatest moeten ondergaan.
Maar niet-gevaccineerde leerlingen de toegang tot een schoolreis ontzeggen, is verboden, laat het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap weten. Omdat een buitenlandse reis ‘als extra activiteit onderdeel uitmaakt van het door de school georganiseerde programma’ moet die voor alle leerlingen – gevaccineerd of niet – toegankelijk zijn. ‘Welke keuze jongeren ook maken, leerlingen mogen nooit geweigerd worden van schoolreisjes.’

Rector Jeroen Spek van het Lyceum Oudehoven wil juist voorkomen dat gevaccineerde leeftijdsgenoten de dupe worden. ‘Ik gun het de leerlingen enorm. Voor veel van hen is dit een laatste kans.’ Spek wijst daarbij op het alternatief dat de school haar niet-gevaccineerde leerlingen biedt: een Nederlandse reis. (Volkskrant)

Even op een rijtje:
  • uitstapjes of schoolreizen die niet doorgaan zonder dat de leerling gevaccineerd is
  • stage kan niet zonder vaccin (en zonder stage geen diploma)
  • leerlingen krijgen ‘de kans’ zich op school te laten vaccineren en worden hiertoe via smartschool aangemoedigd
  • het schoolreglement is veranderd in sommige scholen
  • Door de lage vaccinatiegraad in Brussel en de relatief slechte epidemische cijfers in vergelijking met de rest van het land, heeft Weyts, in overleg met zijn Franstalige collega Caroline Désir (PS), besloten om de strengere regels van voor de zomervakantie te blijven aanhouden. Vanaf het vijfde leerjaar tot het zesde middelbaar blijft hier de mondmaskerplicht gelden, ook in de klas.
Niet akkoord gaan met bepaalde delen en een addendum aan het schoolreglement laten toevoegen?

Ook hier heeft men aan gedacht!

CONCLUSIE:

Bepaalde scholen doen hun zin, bepalen zelf de regels en passen het schoolreglement gewoon aan naar gelang hun gemak of overtuiging.

Gelukkig doen niet alle scholen hieraan mee.

Waarvoor dank!

Wil je iets doen?

Deze ingebrekestelling kan je sturen naar de school van je kind

Met dit document kan je de school van je kind laten weten dat je NIET wenst dat het gevaccineerd wordt(Help ons. Deel dit artikel a.u.b.)

Deel deze informatie

1 thought on “Minister Weyts wil kinderen niet onder druk zetten. Er bestaat ook nog zoiets als ouderlijk gezag.

  1. en hoeveel scholen zijn gestraft voor het breken van die richtlijnen ?!?

Comments are closed.