Informed consent of geïnformeerde toestemming

0

Om een wijze beslissing (informed consent) te kunnen nemen rond vaccinatie is het belangrijk dat de dokter de patiënt informeert. Vaccinatie is een volwaardige medische ingreep die met de nodige omzichtigheid moet gepland en uitgevoerd worden

[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”4.8.1″ _module_preset=”default”][et_pb_row _builder_version=”4.8.1″ _module_preset=”default”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.8.1″ _module_preset=”default”][et_pb_text _builder_version=”4.8.1″ _module_preset=”default”]

Om een wijze beslissing (informed consent) te kunnen nemen rond vaccinatie is het belangrijk dat de dokter de patiënt informeert. Vaccinatie is een volwaardige medische ingreep die met de nodige omzichtigheid moet gepland en uitgevoerd worden. Bovendien houdt elk vaccin een aantal risico’s in, gaande van een voorbijgaand ongemak tot blijvende schade aan de gezondheid

Het idee achter ‘informed consent’ (geïnformeerde toestemming) is dat bij elke medische ingreep en dus ook vaccinatie, de dokter de patiënt inlicht over de voordelen, de complicaties, de risico’s, de bijwerkingen en de mogelijke alternatieven. En één van die alternatieven moet ook zijn niet te vaccineren of het spreiden van de vaccins. Op basis van deze geïnformeerde toestemming kunnen mensen een bewuste keuze maken om de vaccinatie te weigeren of te accepteren. 

Het probleem is dat dokters het heel druk hebben. Een doktersbezoek duurt amper 15 minuten. Meestal geven artsen de mensen een document van de FOD (Federale overheidsdienst volksgezondheid). Dat is geen geïnformeerde keuze. 

Daarbij komt nog dat veel dokters de tijd niet hebben genomen om zichzelf te informeren over de voor- en nadelen van vaccins. 

Als ouder moet je dan het heft in eigen handen nemen door zelf in de boeken te duiken en te onderzoeken of de eventuele voordelen de risico’s en bijwerkingen van vaccins rechtvaardigen. 

[/et_pb_text][et_pb_button button_text=”Volgende: Integere dokters” _builder_version=”4.8.1″ _module_preset=”default” button_url=”@ET-DC@eyJkeW5hbWljIjp0cnVlLCJjb250ZW50IjoicG9zdF9saW5rX3VybF9wb3N0Iiwic2V0dGluZ3MiOnsicG9zdF9pZCI6IjQwNzAifX0=@” _dynamic_attributes=”button_url” button_alignment=”right” hover_enabled=”0″ sticky_enabled=”0″][/et_pb_button][et_pb_divider _builder_version=”4.8.1″ _module_preset=”default”][/et_pb_divider][et_pb_text _builder_version=”4.8.1″ _module_preset=”default”]

Bronnen:

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *