Levensbalans met Yin en Yang

0

De technologische vooruitgang staat soms in schril contrast met wat we zelf willen in ons leven.

Het doet ons nadenken.

We kunnen hopen dat het grote onevenwicht zich vanzelf herstelt, maar verandering begint bij jezelf.

Tijd dus om te gaan verkennen wat te lang werd genegeerd. Wat zit niet meer juist?  

Hiervoor gebruiken we de Chinese begrippen Yin en Yang.

De krachten Yin en Yang zijn tegengestelde krachten die elkaar aanvullen en niet zonder elkaar kunnen bestaan.

Het zijn complementaire oerkrachten in het universum. 

Yin staat voor vrouwelijkheid en voor zachte energie. Het is passief, is terugtrekkend, koud en verwijst naar het Noorden, de maan en de donkere nacht. Yin is een zwakke energie, oordeelt niet, en nodigt uit naar vertragen. In plaats van ‘doen’ wil het gewoon ‘zijn’. Yin staat voor voelen, rust, creativiteit en zachtheid.

Yang staat voor mannelijkheid en voor daadkrachtige energie. Het is actief, is helder, warm en verwijst naar het Zuiden. Yang is een sterke energie, en staat voor zon, en licht in de dag. Yang staat voor actief zijn, presteren en doen.  

Yin bevat Yang en Yang heeft Yin. Als de dag overgaat in avond, is er meer Yin. En bij ochtendgloren vermindert Yin en vermeerdert Yang. Er blijft altijd een minimale Yin in Yang of Yang in Yin. Het is een wisselwerking.  

Onze huidige maatschappij is er één van daadkracht, snelheid, en doen. De snelheid van ontwikkelingen barst van Yang energie. Er is nog weinig ruimte voor de vrouwelijke energie die zich uitdrukt in acceptatie, vertraging en zachtheid. Een grote wereldwijde disbalans die zich ook vergrijpt in ons mensbeeld en tot persoonlijke crisissen kan leiden. Hiervan zijn de ontelbare burn-outs een signaal.

Van kinds af aan, wordt ons geleerd, goed te ‘presteren’. We bereiken pas ons doel, als we er veel voor ‘doen’.

Actieve mensen worden aantrekkelijker voorgesteld dan passieve.

Er wordt ons aangeleerd om meer in onze mannelijke energie te staan, ongeacht of we vrouw of man zijn.

We worden geregeerd door een wereld waar economie en succes onze financiële status bepaalt. Dit nodigt ons uit om op te klimmen op de maatschappelijke ladder en in onze mannelijkheid te staan. Hoe hoger, hoe meer prestige. Er is echter een valkuil. Wie hoog gaat, kan pijnlijk laag vallen. Waar we voordien geen tijd voor hadden, geen ademruimte, geen tijd om te rusten, zal een persoonlijke crisis ons onvermogen om nog verder te presteren benadrukken. We worden verplicht rust te nemen, te leren voelen wat het lichaam echt nodig heeft. Inlassen en omgaan met passieve momenten, en zonder oordeel gewoon mogen ‘zijn’ en opnieuw gaan voor ‘creativiteit’.  

Vele mensen voelen dat er bij zichzelf iets niet klopt. We vechten in onze realiteit en maken zoals multinationals en politici enkel gebruik van onze mannelijke energie. Al dan niet wordt onbewust de Yin energie afgedaan als ‘niet winstgevend’, ‘niet producerend’, ‘niet goed genoeg’.

Het wordt tijd dat we terug leren in zichzelf keren, met zelfinzicht én lef, om te luisteren naar onze eigen natuur en balans leren vinden, met bewustzijn van deze twee niveaus.

Overhelling naar het extreme, zorgt ook voor problemen. Bijvoorbeeld, teveel Yin in een bedrijf kan tegenkanting betekenen tegen elke verandering, nieuwe mensen in de ploeg. Teveel Yang te weinig aandacht voor de rust en persoonlijke zingeving die de menselijke natuur nodig heeft.

Hoe Yin of Yang zijn we zelf?
Hoe krijgen we balans in ons persoonlijk leiderschap?
Geven we iedereen een kans?

Kiezen we onmiddellijk voor de beste spelers?
Geven we direct onze mening of gaan we eerst na of dit wel gepast is?

Onze maatschappij is in structuur traditioneel mannelijk in energie. Een nieuwe cultuur houdt in, dat men bewust is van beide krachten. Het bewaken van de yang pool (de daadkracht), samen met het bewaken van de yin pool (zachte energie) zal een nieuw imago brengen, waarin leiders kwetsbaar mogen zijn, zonder te worden veroordeeld. Het kan een handige tool zijn om het evenwicht te checken bij werknemers en de dynamiek te optimaliseren in een team of bedrijf, waarin het beste uit elke werknemer kan worden gehaald.  Waar Yang te lang en teveel is uitgeoefend, zal Yin hierop reactief opduiken.

Als we dit toepassen, op onze huidige maatschappij, zien we volgende zaken:

  • De prestatiedruk wordt steeds hoger. Hoe komt dat?
  • Maakt presteren ons werkelijk gelukkig door grotere omzet? Of zijn het eerder andere dingen? Is hier aandacht voor?
  • Een snelle oplossing, het vaccin, is dit echt de beste oplossing, of kiezen we voor doordachte wegen? Bezinnen voor we beginnen…
  • Wordt er overlegd, of worden er eerder dingen opgelegd?
  • Op welke basis worden er besluiten genomen?
  • Oordelen we niet te snel?

Als we zo onze maatschappij doorlichten, komen we vaak bij teveel Yang energie uit. Als deze te lang aanhoudt, reageren we met een teveel aan Yin. We gaan over in passiviteit, depressie, voelen ons machteloos en weinig gemotiveerd.

De balans is verstoord

Wat hebben we nodig, wat niet? Wat geeft ons zuurstof?

Dat is zelfkennis. Het antwoord op deze vragen brengt ons weer balans en harmonie.

Bronnen:

https://paulverhaeghe.psychoanalysis.be/lezingen/De%20Morgen%20-%20teveel%20mensen.pdf

https://www.psychologie.be/nl/ben-jij-yin-of-yang

https://deinnerlijkebevrijding.nl/voel-je-beter-door-yin-en-yang-energie-in-evenwicht-te-brengen

Deel deze informatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *