Wat je denkt, dat ben je in je diepste wezen

Je gedachten bepalen hoe je naar jezelf en de wereld kijkt. Dat betekent dat al je handelingen gebaseerd zijn op je gedachten. Wie die waarheid eenmaal tot zich door laat dringen, beseft dat onze geest de echte schepper is van ons karakter, ons gedrag en daarmee het leven dat we leiden.


Wat je denkt, dat ben je in je diepste wezen. Dat is een vrije, maar kernachtige samenvatting van de boodschap in het boek ‘As a man thinketh’ van James Allen. 

Het is geïnspireerd op een tekst uit de bijbel, in Spreuken 23:7 (King James vertaling) ‘For as he thinks in his heart, so is he’.

Elke dag ervaren wij hoeveel waarheid deze boodschap bevat. Je denken bepaalt je wezen, omdat je gedachten bepalen hoe je naar jezelf en de wereld kijkt. Dat betekent dat al je handelingen gebaseerd zijn op je gedachten. Wie die waarheid eenmaal tot zich door laat dringen, beseft dat onze geest de echte schepper is van ons karakter, ons gedrag en daarmee het leven dat we leiden.

De kracht die in de benadering van James Allen schuilt, is dat wij hierdoor de sleutel tot verandering van ons leven in handen hebben. Onze gedachten zijn de basis voor alles wat wij doen en ons perspectief op het leven. 

In de woorden van Allen:

Een hovenier onderhoudt zijn tuin door onkruid te wieden, door planten en bloemen te kweken.

Zo kunnen wij onze gedachtentuin ook verzorgen, door alle minder goede, onbruikbare en onzuivere gedachten te wieden en alle goede, nuttige en zuivere gedachten te cultiveren met aandacht. Als je hier met liefde en toewijding aan werkt, ontdek je dat alleen jij, als meesterhovenier van je ziel, ook de ware regisseur van je eigen leven kan zijn. In onderstaande link vindt u de Engelse versie van het audioboek ‘As a man thinketh’:

Voor talloze mensen was het boek een inspiratiebron voor hun persoonlijke ontwikkeling. Zij gingen aan het roer staan van hun eigen leven en weten hoe zij op koers moeten blijven.

Wie deze boodschap tot zich door laat dringen, zal diepgaand ervaren hoeveel slagkracht dit inzicht geeft. Je hoeft je niet meer machteloos te voelen omdat het leven jou aanpakt, nee, je realiseert je dat de manier waarop jij de gebeurtenissen ziet en interpreteert, jouw koers bepaalt. 

James Allen laat ons in ‘As a man thinketh’ zien, hoe je actief en reflectief je gedachten kunt ontwikkelen en uitdagen, hoe je een negatieve mindset om kunt zetten in een positieve mindset en hoe je daardoor regie kunt nemen over je eigen leven.

Je brengt zelf verandering door het vernieuwen van je denken, zodat je een leven kunt leiden waarin je voldoening ervaart. Een leven waarin je kunt doen wat je leuk vindt, met mensen om wie je geeft, in een omgeving waarin je iets kunt bijdragen. Een leven waarin je ieder moment volledig jezelf durft te zijn en waarde kunt toevoegen aan het leven van anderen. Een leven waarin je een verschil maakt voor jezelf én je omgeving. 🥰