Corona en luchtvervuiling

Een bewuste burger schreef ons haar opinie over Corona en luchtvervuiling. Wij zijn blij dat we dit met jullie kunnen delen.

Deel deze informatie

[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”4.6.6″ _module_preset=”default”][et_pb_row _builder_version=”4.6.6″ _module_preset=”default”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.6.6″ _module_preset=”default”][et_pb_text _builder_version=”4.6.6″ _module_preset=”default” hover_enabled=”0″ sticky_enabled=”0″]

Een bewuste burger schreef ons haar opinie over Corona en luchtvervuiling.

We delen het graag met jullie.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.6.6″ _module_preset=”default”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.6.6″ _module_preset=”default”][et_pb_text _builder_version=”4.6.6″ _module_preset=”default” custom_padding=”|||0px||” hover_enabled=”0″ sticky_enabled=”0″]

Jaarlijks sterven in ons land meer dan 9.000 mensen aan luchtvervuiling, wereldwijd meer dan 8 miljoen.  Kinderen zijn erg kwetsbaar voor luchtvervuiling en lijden in toenemende mate aan o.a. astma en allergieën.

Er is ook een sterk vermoeden vanuit de wetenschap dat luchtvervuiling zorgt voor een zwaarder ziekteverloop bij coronapatiënten en voor meer coronadoden, wat ook niet onlogisch zou zijn.  Opvallend is dat één van de hotspots van luchtvervuiling Lombardije is!

Over het verband tussen corona en luchtvervuiling verschenen al verschillende artikels, o.a. op de website van VRT en op de website Gezondheid en Wetenschap.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row column_structure=”1_3,2_3″ _builder_version=”4.6.6″ _module_preset=”default”][et_pb_column type=”1_3″ _builder_version=”4.6.6″ _module_preset=”default”][et_pb_image src=”https://bewusteburgers.be/wp-content/uploads/2020/11/Luchtvervuiling.jpg” title_text=”Luchtvervuiling” _builder_version=”4.6.6″ _module_preset=”default” border_width_all=”2px”][/et_pb_image][/et_pb_column][et_pb_column type=”2_3″ _builder_version=”4.6.6″ _module_preset=”default”][et_pb_text _builder_version=”4.6.6″ _module_preset=”default” hover_enabled=”0″ sticky_enabled=”0″]

Intussen worden gezonde menselijke behoeften beperkt maar geen vervuilende activiteiten zoals autorijden, luchtverkeer, industrie,…  We zijn 8 maanden verder sinds het begin van de pandemie, maar het drastisch en snel verminderen van luchtvervuiling lijkt nog altijd helemaal geen deel van de strategie te zijn om uit deze situatie te geraken.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.6.6″ _module_preset=”default”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.6.6″ _module_preset=”default”][et_pb_text _builder_version=”4.6.6″ _module_preset=”default” hover_enabled=”0″ sticky_enabled=”0″]

De werkdruk in de ziekenhuizen zou enorm afnemen indien er nog nauwelijks verkeersslachtoffers of slachtoffers van luchtvervuiling (met of zonder corona) dienen opgenomen te worden. Vervuiling staat o.a. in verband met kanker, hart- en vaatziekten en luchtwegaandoeningen.

Er kunnen ook ziekenhuisbedden gespaard worden door roken of ongezonde voeding sterk af te raden,…

Aan alles wat schadelijk is voor onze gezondheid wordt niet geraakt, wel beperken we sterk wat zo belangrijk is voor ons welzijn en onze gezondheid (en dus onze immuniteit): sociaal contact, vrij ademen, hobby’s, cultuur,…

Bovendien voelt het erg onrechtvaardig dat kinderen veel dienen op te offeren om ouderen te redden, maar nemen we als volwassenen niet onze verantwoordelijkheid naar kinderen toe door te zorgen voor schone lucht en een gezonde en waardige toekomst. Kinderen hebben de laatste jaren hard geschreeuwd om aandacht voor de klimaatcrisis.

Mijn hart bloedt wanneer ik zie hoe vaak er met de vinger gewezen wordt naar kinderen/jongeren. Dat kan toch echt niet!

Volwassenen zorgen voor zichzelf en voor kinderen. Niet omgekeerd.  Laat ons dat, alsjeblieft, ook doen en het opnemen voor onze (klein)kinderen en hen niet opzadelen met verantwoordelijkheden die hen niet toebehoren.

Kathy

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

About Author

Deel deze informatie

1 thought on “Corona en luchtvervuiling

Comments are closed.