Wanneer angst viraal gaat: lezing prof. Mattias Desmet (25 mei)

Keynote met Q&A: over gevaren van massavorming en totalitarisering

Deel deze informatie

Mattias Desmet is professor klinische psychologie aan de Universiteit Gent. In de coronacrisis heeft hij in een reeks opiniestukken en interviews gewezen op de gevaren van massavorming en totalitarisering. Paul Verhaeghe gebruikte onderzoek van Mattias in zijn boek ‘Houd afstand, raak me aan.’

Lezing op dinsdag 25 mei 2021: 19u30 – 22u 

Sedert de opkomst van het mechanistisch-materialistische wereldbeeld en de eraan gekoppelde industrialisering worstelden meer en meer mensen met sociale geïsoleerdheid, gebrek aan zinverlening, onbestemde angst, onbehagen, frustratie en agressie. Die mensen blijken bijzonder gevoelig voor verhalen die op een eenzijdige manier een object van angst aanwezen en tot een collectieve strijd tegen dat object oproepen. Onder die omstandigheden koppelt alle angst en onbehagen zich aan dit object van angst en vindt de bevolking sociale verbondenheid en zinverlening terug in de strijd tegen dat object.
Dit mechanisme leidde tot de opkomst van de grote totalitaire systemen van de twintigste eeuw, in het bijzonder het Nazisme en het Stalinisme, waar de massa zich verenigde in een strijd tegen de Joden, de aristocratie, etc.

In de coronacrisis zien we hoe er zich een gelijkaardig proces voltrok. Vlak voor de crisis werd de maatschappij geteisterd door epidemisch gebrek aan sociale band en zinverlening (zie het fenomeen bullshit-jobs en burnout), onbestemde angst en onbehagen (in België werden 300 miljoen dosissen antidepressiva per jaar gebruikt) en frustratie en agressie. Ook nu vormde er zich een massa, verenigd in de strijd tegen het virus en blind voor de schade die door deze strijd (i.e. de maatregelen) aangericht wordt.

Roos van Inner Wellness gaat hierover met hem in gesprek met aansluitend een persoonlijke Q&A ronde!

Online inschrijven

Lees ook: “Op zoek naar duurzame antwoorden op de vragen van deze tijd.”

Deel deze informatie