Reactie van een politie inspecteur op het politiegeweld op 29 mei te Brussel

1

Art. 37. Bij het vervullen van zijn opdrachten van bestuurlijke of gerechtelijke politie kan [elk lid van het operationeel kader], rekening houdend met de risico’s die zulks meebrengt, geweld gebruiken om een wettig doel na te streven dat niet op een andere wijze kan worden bereikt.

Deel deze informatie

Een politie inspecteur deelde volgende informatie met ons als reactie op de gepleegde feiten tijdens de European Demonstration for Freedom and democracy te Brussel.

Beste

Hieronder art. 37 uit Wet op het politieambt oftewel WPA, dat zegt:

”  Art. 37.Bij het vervullen van zijn opdrachten van bestuurlijke of gerechtelijke politie kan [elk lid van het operationeel kader], rekening houdend met de risico’s die zulks meebrengt, geweld gebruiken om een wettig doel na te streven dat niet op een andere wijze kan worden bereikt.
  Elk gebruik van geweld moet redelijk zijn en in verhouding tot het nagestreefde doel.
  Aan elk gebruik van geweld gaat een waarschuwing vooraf, tenzij dit gebruik daardoor onwerkzaam zou worden.”

Na het zien van de beelden stel ik mij de volgende vraag; wat is de reden waarom de politie reageerde zoals ze reageerden?  Wàt was de aanleiding waarom die politiemensen vol op de persoon in de witte trui gingen?

Betrokken persoon zal hoogstwaarschijnlijk wel geprovoceerd hebben, je hoort dat er wat over en weer geroepen wordt, dat is niet goed te verstaan, maar om dat op deze manier op te lossen is er ver over. 

Het is verbale agressie.  En woorden ga je niet te lijf met de wapenstok.

Weet dat politiemensen worden opgeleid volgens de regels van de WPA.  Proportionaliteit wordt hoog in het vaandel gedragen.

Maar blijkbaar zijn er bepaalde individuen die dit aan hun laars lappen en dergelijke manifestaties zien als een opportuniteit om zich volledig te laten gaan.

Vanuit politioneel standpunt is dergelijk gedrag dan ook ontoelaatbaar en dient hier grondig onderzoek naar gevoerd te worden.

Met vriendelijke groeten

A.N.

About Author

Deel deze informatie

1 thought on “Reactie van een politie inspecteur op het politiegeweld op 29 mei te Brussel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *