Tegenwind: Jakobien Huisman interviewt Sam Brokken

Drs. Sam Brokken schreef in 2020 onder de noemer ‘De Omgekeerde Lockdown’ een brandbrief waar duizenden wetenschappers hun naam onder zetten.


Jakobien Huisman werkt al meer dan 25 jaar als journalist voor verschillende Vlaamse  magazines en kranten, maar daarnaast is ze ook reisreporter,  reisorganisator en avonturier pur sang. 

Zo nam ze twee keer deel aan Expeditie Robinson.


Jakobien Huisman is tevens co-auteur van een paar boeken over Andalusië (waaronder “Een jaar in Andalusië”),  waar ze inmiddels ook al 13 jaar woont in een prachtige finca.


Ze nam samen met haar partner, journalist Alain Grootaers, en cameraman/regisseur Mark Sanders, het initiatief om een 6-delige  documentaire serie op te nemen in Andalusië met 6 bekende  wetenschappers.


“We hebben wetenschappers gekozen die tijdens de coronacrisis in het oog van de storm stonden en die ondanks felle kritiek op hun alternatieve visie op de crisis de rug recht hielden. Zij bleven bij hun, door hun kennis en ervaring onderbouwde, kijk op de situatie en hebben niet gezwegen noch gebogen onder de druk. 

Maar plotseling mochten ze niet meer meepraten over hun vakgebied. Terwijl ze voordien respect  en aanzien genoten werden ze van de ene dag op de andere doodgezwegen of  geridiculiseerd, van LinkedIn gegooid, soms gebroodroofd en in  enkele gevallen zelfs voor moordenaar uitgemaakt. 

Wij wilden laten zien wat dat doet met een mens”, vertelt documentairemaker Jakobien Huisman in een openhartig gesprek met programmamaker Flavio Pasquino.


https://www.blckbx.tv/videos/tegenwind

We haalden hen uit het lab, de aula of hun werkruimte, zetten hen  figuurlijk even uit de wind en gingen onder de Spaanse zon heel  persoonlijk met hen in gesprek, telkens met hun eigen vakgebied als vertrekpunt. 

Maar je komt dus ook meer te weten over wie deze mensen precies zijn. Door de mens achter de wetenschapper te laten zien hopen we dat kijkers inzien wat er gebeurt als je wetenschappers monddood  maakt. Dat dat het failliet van de wetenschap betekent. 

Alle zes portretten samen geven tevens een mooi beeld van hoe de aanpak van de crisis anders had gekund.

De serie kent een indrukwekkende cast met Nederlandse en Belgische  wetenschappers die allen minstens Drs. en de meesten Prof. Dr. voor hun  naam hebben staan. Ze kregen  allemaal een eigen aflevering van om en nabij een uur. Dit zijn de namen:

1) Lector gezondheidswetenschappen Drs. Sam Brokken

2) Vaccinoloog Prof. dr. Theo Schetters

3) Gezondheids- en welzijnseconoom Prof. dr. Lieven Annemans

4) Klinisch psycholoog Prof. dr. Mattias Desmet

5) Privacyspecialist Prof. dr. Paul De Hert

6) Sociaal geograaf, statisticus en opiniepeiler Drs. Maurice de Hond 

De  eerste uitzending van de “Tegenwind” docu reeks zal draaien rond gezondheidswetenschapper Drs. Sam Brokken die in 2020 onder de noemer ‘De Omgekeerde Lockdown’ een  brandbrief schreef waar duizenden wetenschappers hun naam onder zetten.  

Op basis van negen maanden wetenschappelijke data blijkt meer en meer dat de huidige maatregelen disproportioneel zijn”, schrijft Drs. Sam Brokken, lector Gezondheidswetenschappen en onderzoeker, in een open brief aan de Belgische regering en expertgroepen. 

Zijn brief werd ondertekend door meer dan 1.400 professionals uit de medische sector. 

Helaas kostte een later interview in het politieke VRT-programma “De 7e  Dag” Brokken zijn baan, want kort na dit amper twee minuten durende interview werd hij ontslagen als lector Gezondheidswetenschappen aan de Pius X Hogeschool in Hasselt. Een drama waar hij in de documentaire  onder andere over vertelt. 

Op 14 februari zat Brokken rond de tafel met onder meer epidemioloog Pierre Van Damme om tijdens de uitzending van ‘De Zevende Dag’ te debatteren over het coronavaccin. 

Daarin trok hij het vaccinatiebeleid in twijfel. “Of het vaccin werkzaam is of niet, laat ik in het midden, maar ik stel me eerder ethische reflecties. Alles wordt gepropageerd in de richting naar onze vrijheid, maar dan stel ik me wel vragen bij het vaccineren van de populatie onder 60 jaar als we weten dat 98 procent van hen bij besmetting nauwelijks tot geen symptomen vertoont”, zei Brokken tijdens de uitzending. Verder betwijfelde hij ook of vaccinatie verdere besmetting voorkomt.

Sam Brokken vertelt zijn verhaal in de prachtige Spaanse setting aan documentairemaker Jakobien Huisman.


https://www.blckbx.tv/videos/tegenwind-sam