Knack: ‘Verdeel en heers. Uw vrijheid of uw QR-code’

0

Het CST is geen welgekomen gast in een maatschappij die steeds meer haar vrijheid prijsgeeft voor een schijn van veiligheid, comfort of gezondheid.

Deel deze informatie


Matthias Dobbelaere-Welvaert, directeur en privacyactivist bij the Ministry of Privacy, en docent ‘Copyright and Mediarights’ aan de Erasmus Hogeschool Brussel waarschuwt voor misbruik van de gezondheidspas.

Waar het rijk der vrijheid tot voor enkele weken geleden nog zo tastbaar, proefbaar en dichtbij voelde, lijkt het alweer eeuwen geleden toen we liberalen hoorden vertellen dat ze ’tegen een pasjesmaatschappij waren’. Egbert Lachaert en Alexander De Croo, en zelfs blauwe Sheriff Vincent van Quickenborne, lieten zich allemaal ontvallen: geen pasjes in Vlaanderen. Het bleek praat voor de vaak.

Het CST – Of ‘Covid Safe Ticket’ – is de nieuwe weg naar de vrijheid. Althans voor de voorstanders, die hetzelfde eerder zeiden over mondmaskers, vaccinaties, de Covid Tracing-applicatie. 

Het CST laat toe om uw medische status te delen met anderen. Bent u gevaccineerd, heeft u een negatieve test of een bewijs van immuniteit, dan mag u dezer dagen weer deelnemen aan het normale sociale en economische leven. Heeft u geen van bovenstaande, dan mag u zich ondertussen een halve paria voelen, geweerd van een pintje of de loopband, afhankelijk waar u het meest plezier uithaalt. Het is ook zo gebeurd: even uw QR laten scannen, een andere burger die uw eID-kaart vraagt (wat niet mag), en hop, de vrijheid staat verleidelijk te glimlachen in de zaal die volgt. Wie kan daar nu iets op tegen hebben?

Wist u dat enkel bijzondere categorieën zoals beëdigde ambtenaren en politieagenten uw eID mogen opeisen? Zijn we plots geruisloos akkoord gegaan met een burger die een andere burger gaat controleren op diens identiteit?

Vinden we het een prettig gevoel dat onze medische status, wat onder de vergruisde GDPR te boek staat als ‘gevoelige persoonsgegevens’ die in principe niet verwerkt mogen worden, te grabbel ligt voor eender wie? 

Wat is er overgebleven van het o zo heilige medisch geheim? 

En wat is er overgebleven van uw en mijn ‘vrije keuze’, wanneer de politiek niet de moed heeft om vaccinatie dan maar te verplichten, maar wel burgers op slinkse en laffe wijze dwingt naar een spuit, via uitsluiting in het maatschappelijke leven?

Het probleem voor u, als gevaccineerde, is dat eens we dergelijke maatregelen zonder morren aanvaarden, we de deur openzetten voor ander en toekomstig gebruik van dergelijke gezondheidspassen, in en buiten de werkvloer. 

We zagen ANPR-camera’s die enkel en alleen bedoeld waren voor terroristen en criminelen, onschuldige burgers opsporen die tijdens de pandemie even wilden uitblazen aan de kust. 

We zagen anonieme SIM-kaarten verdwijnen, waardoor vooral onschuldige burgers nu gedwongen worden om (via dataretentie) alle data gedwee met hun operator te delen. 

We zagen vingerafdrukken opduiken, niet voor veroordeelde criminelen, maar voor een 12-jarige die om haar of zijn eerste identiteitskaart gaat. Een heuglijke dag, de dag waar vroege volwassenheid hand in hand gaat met een aanvaarding van een surveillancemaatschapnij waar we blijkbaar zonder omkijken in zijn beland.

Dus ja, er ís een probleem. Een probleem met tweeluik. Enerzijds hebben onze machthebbers vaak geen enkel idee wat ze doen, maar kopiëren recepten uit het buitenland, of ze nu succes hadden of niet. Het tweede is dat technologie – hoewel in principe neutraal – altijd zal worden ingezet voor veranderde doeleinden, naar de vaak irrationele tijdsgeest. Gisteren terrorisme, vandaag COVID, morgen het Klimaat.

Het CST is geen welgekomen gast in een maatschappij die steeds meer haar vrijheid prijsgeeft voor een schijn van veiligheid, comfort of gezondheid.

https://www.knack.be/nieuws/belgie/verdeel-en-heers-uw-vrijheid-of-uw-qr-code/article-opinion-1797125.html.amp

Deel deze informatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *