De Morgen: Als oppositie been stijf houdt vervalt pandemiewet en gelden coronamaatregelen niet meer

0

De pandemiewet verschuift de facto macht van het parlement naar de regering. Daar doen wij niet aan mee.

Deel deze informatie


In het federaal parlement werd maandag gedebatteerd over de nieuwe coronamaatregelen en de inwerkingtreding van de pandemiewet. Die pandemiewet is de juridische basis voor de nieuwe maatregelen. Maar het heeft er alle schijn van dat die wet niet op tijd goedgekeurd raakt, en daardoor automatisch vervalt.

De oppositiepartijen N-VA, VB en PVDA vroegen maandag plotseling een tweede lezing van het koninklijk besluit over de noodsituatie.

Dat betekent dat het parlement zich opnieuw moet buigen over de tekst, en de goedkeuring van de pandemiewet te veel vertraging oploopt. De gevolgen zijn immens. De huidige federale coronamaatregelen zouden dan geen juridische basis meer hebben, en daardoor niet meer gelden.

Tot voor kort werden de coronamaatregelen genomen via ministeriële besluiten. Maar in de pandemiewet staat duidelijk dat die weg niet gebruikt kan worden zodra de voorwaarden voor een noodsitutie vervuld zijn. 

Peter De Roover, fractieleider voor N-VA, vindt dat de regering zelf dit risico heeft genomen met haar pandemiewet. 

“De pandemiewet verschuift de facto macht van het parlement naar de regering. Daar doen wij niet aan mee.

Als de regering coronamaatregelen wil nemen, kan ze die ook gewoon aan het parlement voorleggen. Dan kunnen we daar in alle openheid over debatteren.”

https://www.demorgen.be/nieuws/plots-staan-coronamaatregelen-op-losse-schroeven-als-de-oppositie-het-been-stijf-houdt-is-er-een-probleem~b1c4ffff/

Deel deze informatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *