PCR Testen eenvoudig uitgelegd

De PCR test uitgelegd: Hoe werkt het? Is het betrouwbaar? Kan ik het resultaat zelf beïnvloeden?

Deel deze informatie

[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”4.6.6″ _module_preset=”default”][et_pb_row _builder_version=”4.6.6″ _module_preset=”default”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.6.6″ _module_preset=”default”][et_pb_text _builder_version=”4.6.6″ _module_preset=”default”]

Wat is PCR

PCR Staat voor Polymerase Chain Reaction.
Dit wil zeggen dat er DNA / RNA wordt vermenigvuldigd.
PCR wordt voornamelijk gebruikt om herstellingen te doen in DNA en daarna te laten vermenigvuldigen in het lichaam. Een andere toepassing is voor forensisch onderzoek om bijvoorbeeld DNA uit sperma te halen.

Hoe werkt het? Even technisch nu …

Er zijn meerdere fases in PCR.
1. Denaturatie: door het toevoegen van een vloeistof en verwarmen tot 96 graden Celsius valt de dubbele helix (stam waarin de stukjes DNA zitten) uit elkaar.
2. Hybridisatie: het grote, logge, voorbeeld-DNA krijgt bij lage temperatuur even de tijd om met de snel mobiele primers in de oplossing te hybridiseren. Het krijgt niet genoeg tijd om de denaturatie ongedaan te maken
3. Elongatie: de polymerase begint vanaf de gebonden primers bij gemiddeld hoge temperatuur het enkelstrengs DNA aan te vullen tot dubbelstrengs DNA.

Na de derde stap bevat de oplossing tweemaal zoveel van het gewenste DNA als ervoor. Door de stappen een aantal malen (bijvoorbeeld 30) te herhalen, krijgt men een exponentiële groei van de hoeveelheid gewenst DNA.

Eenmaal we voldoende DNA hebben gaan we de monsters bekijken met een elektronenmicroscoop. Hier zie je de sporen van het virus, niet het virus zelf. Vergelijk dit met de schoenafdruk van een dader; je ziet een spoor, maar de schoen van de dader zie je niet. Heb je hem gevonden, dan ga je de schoen met de afdruk vergelijken.

Wordt de PCR-werkwijze correct toegepast?

Tot op heden heb ik met een aantal medewerkers gesproken in laboratoria die PCR tests doen om corona op te sporen. Zij hebben de opdracht om het op een andere manier te doen. Nu wordt er gezocht naar resterende sporen van het coronavirus (circa 20 % van de jaarlijkse griepvirussen zijn van het type corona).
Ze gebruiken het swabstaaltje en voegen een vloeistof toe. Kleurt het blauw, dan is het positief en indien het rood kleurt is het negatief. Chemisch gezien kan je een verkleuring alleen krijgen als je de reactie op een stof uitlokt (zoals bijvoorbeeld bij de cocaïne test).
Deze werkwijze is GEEN PCR. 

Cycli

Om een betrouwbare test te hebben moet men ongeveer 25 cycli uitvoeren. Er werd gekozen voor 30 cycli en recent hebben ze dit verhoogd naar 35. Dit wil zeggen dat er veel meer ruis (storing) zal zijn en er dus veel meer positieven zullen uitkomen (vals positieven).

Chromosoom 8 / WHO

Volgens de WHO zoekt de PCR test naar Chromosoom 8. Zie links beneden.

Dit wil zeggen dat deze test helemaal niet zoekt naar een virus, maar naar een DNA stukje van het menselijk lichaam. Hiermee kan opgespoord worden in welke mate het DNA is beschadigd door alle vervuiling die het lichaam te verwerken krijgt zoals straling, luchtvervuiling, voedsel vervuiling, enzovoort. Wat de zin daarvan is, is mij een vraagteken in de context van corona-opsporing.

Bijkomende bedenkingen

Waarom wordt er een staaf ver in de neus geduwd? Om DNA te verkrijgen is wangslijmvlies ideaal. Het heeft geen toegevoegde waarde om het via de neus te doen. Wel kan er zo meer “vervuiling” (zoals zonet beschreven) worden gevonden, die in het mucus (slijm) van de neus aanwezig is. Maar met het (beter) opsporen van corona heeft dit niets te maken.

Kan je een test beïnvloeden?

Als je dan toch verplicht bent zo’n test te laten doen, dan wil je natuurlijk niet positief getest worden zonder echt besmet te zijn – wat men een  “vals-positief” testresultaat noemt.

Het kan wel gebeuren. Het hangt van de test af.

TIP 1 : In geval van echte PCR kan je best kort voor de test zo weinig mogelijk suikers (koolhydraten) innemen. Suikers stimuleren de vermenigvuldiging.

TIP 2 : In geval van de muco-opsporingstest (met staafje diep in de neus) waarbij ze zoeken naar “verkoudheid symptomen” kan je het volgende doen: snuit vlak voor de test heel goed je neus, en reinig de neusholtes met “fysiologisch water” (bij elke apotheek te verkrijgen). Doe dit grondig en diep. Zo wordt de kans veel kleiner dat allerlei onreinheden in het neusslijmvlies ten onrechte tot een positief testresultaat leiden.

Interessante links

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

About Author

Deel deze informatie

2 thoughts on “PCR Testen eenvoudig uitgelegd

Comments are closed.