Ik ben niet geprikt. Ik geef het toe.

Voortdurend lees ik in de media wat anderen daarover denken. Ik begrijp het allemaal niet goed. Loop verloren in complottheorieën. Mijn gebrekkige intelligentie laat me niet toe helder te zien. Te doen wat hoort. Ik ben een asociale egoïst. Op kosten van de ander adem ik het virus de lucht in. Eke dag weer. Dat uit een recente bloedtest blijkt dat ik covid nog niet eens heb gehad, dat doet er niet toe. Mensen zoals ik, die zijn verwerpelijk. We moeten ze mijden. Een jodenster opspelden. Desnoods moeten ze gedwongen worden te doen wat juist is.

Ik zou op dit alles een groots antwoord kunnen geven. Een antwoord dat verwijst naar grondrechten, internationale verdragen, universele verklaringen en Nüremberg codes. Maar dan blijven we hangen in een rationeel antwoord op een irrationeel verwijt. Sta mij daarom toe U te antwoorden met een verhaal. Een waar gebeurd verhaal.

Ik hou wel van kunst, moet u weten. Van schoonheid en muziek. Van cultuur en architectuur. Ik ben een estheet. Daarom woon ik in een mooie en erg groene wijk. Zelfs uit aanpalende regio’s komen mensen er graag stappen. De viervoeter buiten laten. Zo ook een mooie jonge vrouw, ietwat schuchter, met wie ik soms een paar woorden wissel als we elkaar kruisen op straat. Niet dat het veel voorstelt. Ik ken zelfs haar naam niet.

Een paar dagen terug ben ik op wandel. Dat mogen zelfs vermaledijde niet-geprikten als ik voorlopig nog. Goedgemutst draai ik de hoek om die uitgeeft op m’n wijk. En wat zie ik? Lijkbleek en totaal verkrampt strompelt de bewuste jongedame op mij af. Haar linkerbeen kan ze niet meer bewegen. Recht stappen lukt niet. Ze ziet er dronken uit. Geschokt schreeuw ik: “Wat is er met jou gebeurd?”, waarop ze antwoordt dat ze vier dagen terug als boosterprik Moderna kreeg toegediend. Sindsdien heeft ze hartproblemen, zegt ze. Ze kan niet meer slapen. Haar linkerbeen kan ze niet meer bewegen. Ze voelt zich ziek.

Bij het zien van zoveel leed is het antwoord evident: “U moet onmiddellijk naar het ziekenhuis. U heeft misschien wel die hartspierontsteking waarover ik zoveel hoor en lees.” Ze antwoordt dat ze nog even de hond uitlaat en dat ze daarna met haar moeder naar het ziekenhuis trekt. Als ik iets kan doen, zeg ik, dan graag. Nu je het zegt, antwoordt ze. Snel rij ik haar volkswagen beetle de ondergrondse garage in van het flatgebouw waar ze woont. Ze laat hem niet zo graag lang op straat staan, weet je wel. Het doet de jongedame zoveel plezier dat ze mij, terwijl ik me al had omgedraaid om naar huis te gaan, toeschreeuwt dat ze Sarah heet. Hoe heet ik, wil ze nog weten? Ook anti- vaxxers doen soms eens iets goed.

De dag erna zie ik haar moeder de hond van haar dochter uitlaten. Bezorgd spreek ik ze aan. Intussen ligt Sarah op intensieve zorgen, weet ze te zeggen. Haar hart is de avond ervoor een aantal seconden stil blijven staan. Bij aankomst in het ziekenhuis hadden de dokters zich nog verontschuldigd voor het toedienen van de Moderna booster. Sarah is 31 en tot 31 dien je Moderna beter niet toe, zeiden ze. Ze hadden haar beter een ander vaccin gegeven.

Excuseer?

U dient een perfect gezonde vrouw van 31 een boosterprik toe waardoor ze dagenlang haar been niet kan bewegen, niet meer normaal kan stappen en zelfs een korte hartstilstand krijgt, en u maakt er zich met een sorry vanaf? Het zal je moeder, je dochter, je zoon, je broer, je zus of binnenkort je kind maar overkomen. Wat hier gebeurd is, dat is in normale tijden strafbaar.

Maar we leven niet in normale tijden. We leven in corona tijden. En die anti-vaxxers die het vaccin weigeren, dat zijn irrationele simpelaars die nog niet zo goed begrepen hebben waar het om draait. Vertel dat maar aan Sarah die intussen vecht voor haar bestaan.

Ik hoop van harte dat Sarah het haalt. Dat ik ze over een tijdje weer met de hond zie stappen in de wijk. Voor ze vertrok gaf Sarah nog mee dat ze nooit nog een vaccin laat zetten. En haar moeder, die was het met haar eens. Ik mag dan een asociale egoïst zijn, maar ze hebben godverdomme gelijk. Groot gelijk.

Waarom zo een verhalen nooit de pers halen, het is mij een raadsel. Maar die coronaprik, die komt er nooit in.

Nooit.

Deel deze informatie