Spanje wil corona als gewone griep gaan beschouwen

De Spaanse regering is bijna klaar met het ontwikkelen van een systeem om corona ‘niet meer als een pandemie maar als een endemische ziekte’ te beschouwen.

Deel deze informatie


De Spaanse overheid is ver gevorderd met de plannen om de monitoring en aanpak van Covid-19 drastisch te gaan veranderen.

Premier Pedro Sánchez bevestigde in een radio-interview het nieuws uit de krant El País dat de regering bijna klaar is met het ontwikkelen van een systeem om corona ‘niet meer als een pandemie maar als een endemische ziekte’ te beschouwen.

“Daarvoor zijn nieuwe instrumenten nodig, en dat debat zullen we ook op Europees niveau moeten voeren.”


Dat nieuwe systeem zal gebaseerd zijn op hoe jaarlijks de griep in het land wordt gemonitord. Zo zullen niet álle besmettingen met corona worden gerapporteerd en gevolgd, zoals tot nu toe het geval is. Dat is volgens Sánchez met de explosie van de omikronvariant nu al vrijwel onmogelijk. In plaats daarvan zal een netwerk van geselecteerde huisartsenposten, in samenwerking met enkele ziekenhuizen, de algemene ontwikkeling van de ziekte peilen.


De huidige coronagolf, die ook in Spanje alle records qua besmettingen breekt maar relatief gezien tot aanzienlijk minder ziekenhuisopnames leidt, wordt in het land met opvallend weinig restricties bestreden. 

Spanje kende in het voorjaar van 2020 nog een van de strengste lockdowns van Europa. Deze winter is er landelijk slechts een mondkapjesplicht, zowel binnen als buiten. Overal zijn de winkels en de horeca geopend.

https://www.hln.be/buitenland/spanje-wil-corona-als-griep-gaan-beschouwen~a3b908ac/

Deel deze informatie